Nieuws
Het laatste nieuws en inspiratie op het gebied van haartransplantatie
s

Haartransplantatie bij littekens

31 jul

Littekens in het aangezicht en in het haar zijn doorgaans lastig te camoufleren. Als een haarstuk of make-up niet langer toereikend is, kan een haartransplantatie uitkomst bieden.

Haartransplantatie als cover-up bij littekens

Er zijn veel vormen van littekens die met haartransplantatie kunnen worden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan littekens door een ziekte, ongeval, operatie, brandwonden en bestraling. Ook bij aangeboren of kale plekken in het haar kan een haartransplantatie een goede oplossing zijn.

Littekencamouflage na een FUT-haartransplantatie

Bij een oudere vorm van haartransplantatie (FUT) werd er een strook met huid en haar uit het achterhoofd gehaald. Uit deze strook haalde men de benodigde implantaten om elders op het hoofd een kale plek op te vullen.

Deze vorm van haartransplantatie gaf een groot en blijvend litteken, dat goed kan worden gecamoufleerd met haartransplantatie. Door nieuwe haartjes in het FUT-litteken te implanteren is het na enkele maanden niet meer zichtbaar.

Waarom haartransplantatie bij littekens?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een haartransplantatie om littekens te verhullen.

De één vindt een litteken gewoonweg storend en voor de ander werkt het litteken beperkend in zijn of haar zelfvertrouwen. Ook komt het voor dat men een litteken wil laten wegwerken om niet dagelijks aan de negatieve ervaring van het ongeluk of de ingreep te worden herinnerd.

Naast het verhelpen van emotionele en cosmetische aspecten is een ander voordeel van haartransplantatie bij littekens dat de huid door de ingreep beter wordt doorbloed. Met als gevolg dat de huid soepeler wordt en zich beter kan herstellen.

De (on)mogelijkheid van littekenbehandeling met haartransplantatie

Een littekenbehandeling met haartransplantatie is in principe mogelijk in het hoofdhaar, de wenkbrauwen en de baardstreek. Het is echter niet mogelijk om recente huidbeschadigingen te behandelen. Littekenweefsel heeft namelijk minimaal een jaar nodig om te herstellen.

Goede voorlichting is belangrijk

Bij littekens is de huid doorgaans dermate beschadigd, verdikt en slecht doorbloed dat er in dat gebied geen haartjes kunnen overleven. Ook kan het zijn dat de haarzakjes onherstelbaar zijn beschadigd of zijn verdwenen.

Alleen een specialist kan beoordelen of het mogelijk is om nieuwe haartjes in de aangedane huid te implanteren. Het is dan ook zinvol om verschillende klinieken te bezoeken en advies te vragen aan meerde haartransplantatiespecialisten met expertise in littekenbehandeling. Meestal zijn er in zo’n adviesconsult ook foto’s van eerdere herstelbehandelingen te zien.

Vergoeding van een haartransplantatie

In sommige gevallen komt een littekenherstelbehandeling (deels) in aanmerking voor vergoeding. Vraag dit na in het gesprek bij de haartransplantatiekliniek en/of consulteer verschillende zorgverzekeraars.

Nieuws
Vroeger hing er nog veel schaamte rondom kaalheid en haartransplantatie maar tegenwoordig komen steeds meer mensen er voor uit. Ook deze Bekende Nederlanders namen niet langer genoegen met dieper wordende inhammen, een wijkende haargrens of een kalende kruin! "Die haartransplantatie had...
Littekens in het aangezicht en in het haar zijn doorgaans lastig te camoufleren. Als een haarstuk of make-up niet langer toereikend is, kan een haartransplantatie uitkomst bieden. Haartransplantatie als cover-up bij littekens Er zijn veel vormen van littekens die met haartransplantatie kunnen...